Nyheter

Man får fiska singalkräftor även med nya regler

Man får fiska singalkräftor även med nya regler

Nyheter Från och med den 3 augusti gäller nya EU-regler för hantering av levande signalkräftor men det är inte förbjudet att fiska dem.

Reglerna innebär att det är förbjudet att sätta ut och odla signalkräftor. Sverige ska nu ta fram ett hanteringsprogram för signalkräftan med ytterligare åtgärder för att stoppa spridningen.

Signalkräftan klassas som en invasiv främmande art inom hela EU då den bär på kräftpest, en parasit som slår ut inhemska bestånd av flodkräftan. Kräftpesten kom till Sverige redan 1907, men spridningen av pesten och utslagningen av flodkräftorna ökade dramatiskt i samband med att signalkräftan importerades och sattes ut i stor skala på 1960- och 1970-talen.

Kräftfisket har stor ekonomisk och kulturell betydelse i Sverige
Kräftfisket i Sverige har en stor socioekonomisk och kulturell betydelse. Signalkräftor svarar för huvuddelen av kommersiellt fiskade kräftor i Vänern, Vättern och Hjälmaren med en landad fångst som varit runt 200 ton de senaste åren. Signalkräftan är också av stor betydelse för fritidsfiske och den regionala turistnäringen i den södra delen av landet där den inhemska flodkräftan är utdöd. Signalkräftor är dessutom en viktig del av den regionala turistnäringen.

Får man fiska signalkräftor?
Ja, fisket på signalkräfta fortsätter på samma sätt som tidigare både för yrkesfiskare och fiskare med enskild rätt. Riskerna för spridning av signalkräftan i fisket kommer att ses över i arbete med hanteringsprogram och kan regleras ytterligare innan januari 2018.

Får man sätta ut eller sumpa signalkräfta i naturen?
Nej, det är förbud mot att sätta ut eller flytta signalkräftor till andra vattenområden. Detta gäller även sumpning. Inga nya utsättningstillstånd kommer att utfärdas. Illegal utsättning av signalkräftor är det största hotet mot vår inhemska flodkräfta.

Får man sälja och transportera levande signalkräftor?
Ja, signalkräftan får säljas och transporteras levande. Kräftorna ska vara i slutet förvar så de inte kommer i kontakt med naturvatten som sjöar, dammar, vattendrag eller hav. Kokta kräftor bär inte på pest. För dem gäller inga nya regler för försäljning eller transport.

Får man odla signalkräfta?
Nej, det kommer inte längre vara tillåtet enligt de nya reglerna. Dock finns det inga krav på att man ska utrota signalkräftor om man har dem i en damm eller liknande på sin mark och det är tillåtet att fiska och sälja även kräftor i dammar.

Bakgrunden till att reglerna ändras
EU har tagit fram en förordning för att hindra spridningen av invasiva främmande arter. Enbart i Sverige har antalet invasiva arter ökat med över 30 procent de senaste tio åren och det får stora konsekvenser, även för ekonomin.

Den första förteckningen omfattar 37 arter, där signalkräftan och ytterligare fyra sötvattenskräftor är listade. För arter med stor spridning, som signalkräftan har i Sverige, gäller särskilda regler då det inte är möjligt att utrota dem. Vi har redan genomfört en rad åtgärder för att förhindra spridning av kräftpesten, bland annat med förbud mot att sätta ut signalkräfta i nya vatten, förbud mot att ta in levande sötvattenskräftor till landet och regler för kräftpestsmittade vatten.

Havs- och vattenmyndigheten har det övergripande ansvaret för de vattenlevande arter som omfattas EU-förordningen.

Dela